Co wybrać na podłogę w kuchni?

Przede wszystkim na tytułowe pytanie można odpowiedzieć tak, że zależy to od pieniędzy, wielkości naszej kuchni oraz gustów. Dziś przedstawimy parę prostych rozwiązań, za pomocą których wybierzesz najlepsze z nich i być może nasze argumenty Cię przekonają. Zapraszamy!

Płytki ceramiczne

Płytki ceramiczne to pomysł na podłogę w kuchni, który mają wiele zalet, aczkolwiek nie są pozbawione wad. Największymi zaletami jest łatwość ich czyszczenia, bo nie trzeba naprawdę wiele by je umyć, a i na rynku jest wiele środków dzięki którym możemy o nie zadbać. Ponadto ich błysk sprawia, że nasza kuchnia staje się bardziej elegancka; dobrym rozwiązaniem jest wybór płytek w jasnym kolorze dzięki którym odbijające się światło będzie rozświetlać to pomieszczenie.

Wadami płytek są problemy z ich śliskością, dzięki której czasem możemy mieć problemy z zachowaniem równowagi, a bywają przypadki że idziemy z ciepłym jedzeniem i niekoniecznie byśmy chcieli upaść. Kolejną wadą jest też zimno, które bardzo szybko dociera do naszych stóp, co powoduje, że jesiennymi czy zimowymi wieczorami wpływa na nas niekorzystnie.

Panele

Naturalne drewno w połączeniu ze stylowymi drewnianymi meblami niesamowicie się komponują, dzięki czemu możemy zostać uznani za bardzo dobrych stylistów wnętrz. Poza klimatem, który drewniane podłogi wnoszą do kuchni jest też możliwość zainstalowania pod nimi ogrzewania podłogowego. Niestety, wad jest więcej, a konkretnie trudność utrzymania takiego materiału, jak i to, że nie każdy rodzaj drewna znajdzie swoje zastosowanie w kuchni.

Beton

Beton w postaci płyt z betonu, bądź surowej postaci jest coraz częściej spotykanym rozwiązaniem. To świetne rozwiązanie dla minimalistycznych kuchni urządzanych rodem z katalogów IKEA. Musimy wiedzieć, że to materiał bardzo odporny na mechaniczne zniszczenia, jak i wodę, a jego utrzymanie jest jak najbardziej możliwe, dzięki odpowiednim środkom czystości

 

Może Ci się również spodoba