Popularność chińskich zupek

Popularne błyskawiczne danie

Na te popularne zupki mówimy przeważnie “chińskie”, choć tak naprawdę zostały wynalezione w Japonii. Aby je przyrządzić nie potrzebujemy żadnych umiejętności – ani też niczego prócz gorącej wody z czajnika. Stały się w ostatnich latach bardzo popularne, ponieważ są niebywale tanie, ogólnodostępne, występują w wielu wariantach smakowych i doskonale “zapychają”, hamując poczucie głodu. Czy jednak wiemy, co jemy, spożywając chińskie zupki ?
Nie znajdziemy w nich niestety niczego, co można by uznać za pozytywne dla naszego organizmu. Próżno w tych kolorowych opakowaniach szukać witamin czy mikroelementów, tak niezbędnych dla naszego zdrowia. Zamiast tego znajdziemy tu szeroki wachlarz dodatków chemicznych, takich jak polepszcze smaku (ze szkodliwym glutaminianem sodu na czele!), spulchniacze, aromaty, sztuczne barwniki oraz konserwanty, dzięki którym zupki mogą całymi latami zalegać w naszych kuchennych szafkach… Przede wszystkim jednak owe chińskie zupki to bardzo bogate źródło soli, której znajdziemy tu znacznie więcej niż np. w paczce chipsów ! Dzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka na sól to 6 gramów, natomiast paczuszka z chińską zupą zawiera jej aż 8 gramów ! Ograniczmy więc spożywanie tych błyskawicznych dań – z pewnością nasz organizm nam za to podziękuje!

 

Może Ci się również spodoba